Tarta ze szpinakiem, serem, szynką











CIASTO :
  • masło 1/2 szt ok 100g
  • mąka pszenna 2 szkl typ 500
  • jajka 1 szt
  • proszek do pieczenia 2 szczypty
  • sól do smaku 3 szczypty
  • kminek mielony 1 szczypta
  • pieprz kolorowy ziarnisty 3 szczypty
FARSZ;
  • szpinak mrożony 150 g
  • ser 150 g biały sałatkowy, ricotta itp.philadelfia/  islos 
  • cebula czerwona 1 szt duża
  • szynka parmeńska 100 g
  • masło 1 łyżka
  • sól do smaku 1/2 łyżeczki
  • pieprz kolorowy ziarnisty 1/2 łyzeczka
  • kolendra 1.;2 łyżeczki mielonej
  • papryczka chilli 2 szczypty
CIASTO :

Z podanych składników zarabiamy ciasto jak tradycyjne kruche.
Owijamy folią i wkładamy do lodówki na 1h.

Następnie dzielimy na dwie części i wałkujemy na średnicę tortownicy.

FARSZ:

Na maśle podsmażamy cebulkę i pokrojoną szynkę, aż się zrumieni, dodajemy wszystkie przyprawy i szpinak rozmrożony, dusimy aż odparuje cały sok.

Do przestudzonego farszu dodajemy serek i widelcem mieszamy z pozostałymi składnikami.

Na ciasto kładziemy na środek porcję farszu, a nastepnie robimy rondo z farszu, zostawiając miejsce brzegiem do sklejenia. 

Przykrywamy drugim plackiem i dociskamy w miejscu gdzie nie ma farszu, na środek kładziemy szklankę, boki sklejamy widelcem.

Nacinamy kawałki po 2cm  dookoła i każdy stawiamy, wywijając jak na foto.
Pieczemy ok 15-20 min w tem ok 180st tak by się ciasto zrumieniło, farsz jest gotowy więc nie musimy piec za długo.







Komentarze

  1. Wygląda świetnie i jeszcze jakie zdrowe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam szpinak a ten przepis wygląda przepysznie. Wbrew pozorom chyba wcale nie tak trudno go przyrządzać. Na pewno skorzystam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Łał, wygląda ślicznie i smakowicie, Aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz