CIASTO :
-
masło 1/2 szt ok 100g
-
mąka pszenna 2 szkl typ 500
-
jajka 1 szt
-
proszek do pieczenia 2 szczypty
-
sól do smaku 3 szczypty
-
kminek mielony 1 szczypta
-
pieprz kolorowy ziarnisty 3 szczypty
-
szpinak mrożony 150 g
-
ser 150 g biały sałatkowy, ricotta itp.philadelfia/ islos
-
cebula czerwona 1 szt duża
-
szynka parmeńska 100 g
-
masło 1 łyżka
-
sól do smaku 1/2 łyżeczki
-
pieprz kolorowy ziarnisty 1/2 łyzeczka
-
kolendra 1.;2 łyżeczki mielonej
-
papryczka chilli 2 szczypty
Z podanych składników zarabiamy ciasto jak tradycyjne kruche.
Owijamy folią i wkładamy do lodówki na 1h.
Następnie dzielimy na dwie części i wałkujemy na średnicę tortownicy.
FARSZ:
Na maśle podsmażamy cebulkę i pokrojoną szynkę, aż się zrumieni, dodajemy wszystkie przyprawy i szpinak rozmrożony, dusimy aż odparuje cały sok.
Do przestudzonego farszu dodajemy serek i widelcem mieszamy z pozostałymi składnikami.
Na ciasto kładziemy na środek porcję farszu, a nastepnie robimy rondo z farszu, zostawiając miejsce brzegiem do sklejenia.
Przykrywamy drugim plackiem i dociskamy w miejscu gdzie nie ma farszu, na środek kładziemy szklankę, boki sklejamy widelcem.
Nacinamy kawałki po 2cm dookoła i każdy stawiamy, wywijając jak na foto.
Pieczemy ok 15-20 min w tem ok 180st tak by się ciasto zrumieniło, farsz jest gotowy więc nie musimy piec za długo.
Wygląda świetnie i jeszcze jakie zdrowe :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam szpinak a ten przepis wygląda przepysznie. Wbrew pozorom chyba wcale nie tak trudno go przyrządzać. Na pewno skorzystam.
OdpowiedzUsuńŁał, wygląda ślicznie i smakowicie, Aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuń