Rogaliki twarogowe fit




Kto powiedział, że dbając o figurę, zdrowie, nie można dobrze i smacznie jeść?

Przepis na białkowe rogaliki bez grama tłuszczu.

100g Skyr lub zmielonego chudego twarogu
1 jajko jeśli będzie duże należy dodać więcej mąki
150g-180g mąki orkiszowej tortowej
 50  g do słodzenia erytrytol
1/2 łyżeczki sody
Aromat waniliowy lub ziarenka z laski wanilii



Dżem domowy, powidła, konfitura, jako nadzienie.


Wszystkie składniki połączyć ze sobą oprócz dżemu, wyrobić ciasto lekko podsypując mąką, trzeba to robić rozważnie, gdyż to nie jest ciasto drożdżowe czy kruche, może się kleić więc podsypując delikatnie wałkujemy okrągły placek grubości ok, 5mm, radełkiem kroimy na pół, po czym każdy kawałek znów na pół, i tak do pożądanej wielkości, mi wyszło 16 szt, na krawędź szeroka kładziemy po łyżeczce nadzienia, zwijamy tworząc rogaliki, pieczemy w 180 st przez ok 10 min do zrumienienia.


Są niezwykle wilgotne, puszyste, smaczne.










Komentarze