Sernik na kakaowym cieście a'la Izaura
Sernik
ten jest kombinacją wedlug mojego pomysłu, domownicy nie za bardzo
lubią dużą ilość suchego murzynka, zmieniłam proporcje, by powstał
sernik dietetyczny na ciemnym cieście.
Osobiście
nie lubię oleju kokosowego, więc używam zwykłego masła/bądź margaryny,
cukier zamieniam na erytrytol lub ksylitol, ser na chudy twaróg mieszam z
jogurtem naturalnym i wychodzi pyszne ciacho, które można jeść nawet
mając cukrzycę.
Ciasto czekoladowe;
80g margaryny
1 łyżka kakao ok 22g
30g cukru kryształu
100g erytrytolu/jeśli nie liczysz kalorii dodaj zwykły cukier
100g mąki orkiszowej
1 duże jajko ja miałam jedno po liliputce więc dałam tak jakby 1 i 1/2szt
1 i 1/2 łyzeczki proszku do pieczenia
Ciasto serowe
750g sera klinek biedronka chudy twaróg
70g cukru
100g erytrytolu
540 g skyr/lub jogurt typu greckiego również biedronka
17g ok pół opakowania proszku budyniowego winiary bez cukru
olejek cytrynowy i waniliowy dla aromatu
6 jaj
WYKONANIE :
Ciasto czekoladowe
Ciasto czekoladowe
W
garnku rozpuszczamy margarynę, cukier, erytrytol, kakao, odrobinę
aromatu i studzimy, następnie oddzielamy białko o żółtka, ubijamy na
sztywną pianę, a żółtko mieszamy z masą czekoladową, do tego dodajemy
mąkę z proszkiem, na koniec ubitą pianę, całość lekko mieszamy i
wylewamy na foremkę u mnie 25cmx32, wyłożonej folią aluminiową.Nie
pieczemy.
Ciasto serowe
Żółtka
ucieramy z cukrem i erytrytolem, olejkami, następie dodajemy do nich
ser, jogurt lub skyr, proszek budyniowy i całość blenderem miksujemy,
dzięki temu sera nie trzeba mielić, szybko i sprawnie, na koniec
dodajemy ubitą pianę, przelewamy na ciasto czekoladowe i pieczemy ok
60-70 min w temp. 170-180st
Ciasto musi się
zrumienić, będzie bardzo rosło, w miarę potem gdy będzie stygło, powoli
będzie opadać. Ciasto należy schłodzić kilka godzin w tedy ma super
konsystencję.
Ktoś zapyta dlaczego mieszam cukier gdy używam erytrytolu?
Bo
nie stety jestem bardzo wyczulona na smak tych zamienników, po
upieczeniu mniej je czuć, ale czuć, jeśli do ciasta dodam tylko 100g
cukru to na kawałku ciasta dolatuje tylko ok 20 kalorii, całkiem cukru z
diety nie eliminuję, tylko go mocno ograniczam.
Skyr to coś a'la jogurt grecki, tylko chyba jest skandynawski.
A mąka orkiszowa biała, ma IG 25 gdy zwykła ok 70 a świetnie sprawdza się w ciastach.
Sery
na serniki typu wiaderka/ naprawdę znanych firm sera w sobie prawie nie
mają, poczytajcie skład, taki z biedry ma dobry skład, a jeśli nie ma czym zmielić, robię to blenderem. Sprawdzony i szybki patent.
Ciasto dzielę na 18 kawałków ten ma ok 170kalorii, gdy w oryginalnym przepisie wychodzi ponad 300 kalorii na taki sam kawałek, tutaj jest również więcej białka.
Komentarze
Prześlij komentarz