Drożdżowy odrywaniec z jabłkiem, orzechami, migdałami i cynamonem










Składniki

CIASTO :
  • drożdże świeże 80 g
  • mąka pszenna 800 g może mniej/ więcej typ 550
  • cukier puder 3/4 szkl.
  • olej rzepakowy 5 łyżek
  • żółtka 3 szt
  • mleko 2 % 400 ml
NADZIENIE ;
  • jabłka 2 duże szt.
  • cynamon 1/2 łyżeczki
  • cukier trzcinowy 2 łyzki
  • skórka pomarańczowa 1 łyżka
  • orzechy włoskie 4 łyżki
  • migdały 3 łyżki mielone










 CIASTO:

Do misy robota wrzucamy żółtka  i cukier i ucieramy na puszystą masę.
Do drugiej miski wlewamy ciepłe mleko, 3 łyżki mąki, drożdże, 1 łyżka cukru i mieszamy, zostawiamy na 10 min by podrosło, prawie w tym czasie ubijemy żółtka. 

Następnie powoli wlewamy olej, miksujemy na wolnych obrotach.

Teraz czas na mąkę, powoli dodajemy, zmieniamy końcówkę z tej do ubijania, na taką do wyrabiania, jeśli nie mamy to mieszamy łyżką. Ciasto ma być elastyczne, nie zbite, ja robię to robotem ok 15-20 min.

Wyrobione ciasto osypujemy mąką i zostawiamy na blacie do wyrośnięcia na ok 1h.


FARSZ:

Do garnka żeliwnego wkładamy obrane i pokrojone jabłka, wielkość nie ma znaczenia i tak sie rozpadną. Od razu dodaję cukier, cynamon i skórkę pomarańczową, akurat taką suszoną. Dusimy do odparowania soku.

Pod koniec dodajemy orzechy, migdały i mieszamy.


WYKONANIE :

Wyrośnięte ciasto wałkujemy na grubość ok 6-8 mm.
Kroimy na 4 lub więcej pasków i każdy smarujemy masłem, posypujemy cukrem i nadzieniem.Układamy na jeden na drugim, przekładając masą jabłkową.

Tak przygotowane kroimy na kawałki dowolnej szerokości, ale nie więcej niż będzie miała nasza foremka wysokości.

Każdy taki mini przekładaniec, układamy pionowo  w foremce, moze być podłużna keksówka, ja zrobiłam w szerszej takim kwadracie.

Układamy aż zużyjemy wszystkie.

Pieczemy w tem 180st ok 35 min do zrumienienia sié





























Komentarze

Prześlij komentarz