Składniki
CIASTO :
-
drożdże świeże 80 g
-
mąka pszenna 800 g może mniej/ więcej typ 550
-
cukier puder 3/4 szkl.
-
olej rzepakowy 5 łyżek
-
żółtka 3 szt
-
mleko 2 % 400 ml
-
jabłka 2 duże szt.
-
cynamon 1/2 łyżeczki
-
cukier trzcinowy 2 łyzki
-
skórka pomarańczowa 1 łyżka
-
orzechy włoskie 4 łyżki
-
migdały 3 łyżki mielone
CIASTO:
Do misy robota wrzucamy żółtka i cukier i ucieramy na puszystą masę.
Do drugiej miski wlewamy ciepłe mleko, 3 łyżki mąki, drożdże, 1 łyżka cukru i mieszamy, zostawiamy na 10 min by podrosło, prawie w tym czasie ubijemy żółtka.
Następnie powoli wlewamy olej, miksujemy na wolnych obrotach.
Teraz czas na mąkę, powoli dodajemy, zmieniamy końcówkę z tej do ubijania, na taką do wyrabiania, jeśli nie mamy to mieszamy łyżką. Ciasto ma być elastyczne, nie zbite, ja robię to robotem ok 15-20 min.
Wyrobione ciasto osypujemy mąką i zostawiamy na blacie do wyrośnięcia na ok 1h.
FARSZ:
Do garnka żeliwnego wkładamy obrane i pokrojone jabłka, wielkość nie ma znaczenia i tak sie rozpadną. Od razu dodaję cukier, cynamon i skórkę pomarańczową, akurat taką suszoną. Dusimy do odparowania soku.
Pod koniec dodajemy orzechy, migdały i mieszamy.
WYKONANIE :
Wyrośnięte ciasto wałkujemy na grubość ok 6-8 mm.
Kroimy na 4 lub więcej pasków i każdy smarujemy masłem, posypujemy cukrem i nadzieniem.Układamy na jeden na drugim, przekładając masą jabłkową.
Tak przygotowane kroimy na kawałki dowolnej szerokości, ale nie więcej niż będzie miała nasza foremka wysokości.
Każdy taki mini przekładaniec, układamy pionowo w foremce, moze być podłużna keksówka, ja zrobiłam w szerszej takim kwadracie.
Układamy aż zużyjemy wszystkie.
Pieczemy w tem 180st ok 35 min do zrumienienia sié
ależ to musi być pyszne
OdpowiedzUsuńuwielbiam jabłka ;) pyszności :)
OdpowiedzUsuńfajne, wilgotne wyszło, do tego ta delikatność ciasta, idealne do kawki popołudniowej
OdpowiedzUsuń