Składniki
Mięso i dodatki ;
-
udka kurczaka 3 udka
-
sól do smaku 1 łyżeczka
-
kminek mielony 1 łyżeczka
-
papryka słodka mielona 1 łyżeczka
-
majeranek 1 łyżeczka
-
kolendra mielona 1 łyżeczka
-
pietruszka 1 szt
-
por 10 cm
-
papryka czerwona 1/2 szt
-
cebula czerwona 1 szt
-
seler 1/3 szt
-
pomidor 1 szt duży
-
masło 1 łyżka
-
koperek siekany 1 łyżka
-
czosnek 3 ząbki
-
ziemniaki 500 g
-
jaja 1 szt
-
mąka pszenna typ 650 1/2 szkl
-
masło 1 łyżka
-
olej do smażenia 1 L
Udka myjemy, oczyszczamy i kroimy na pół, uzyskujemy pałki i podudzia.
Wszystkie przyprawy mieszamy ze sobą i nacieramy nimi mięso, zostawiamy na 2-3 h.
Warzywa kroimy w paseczki, będą ładnie wyglądały po uduszeniu.
Do naczynia żaroodpornego wkładamy mięso, na nie układamy warzywa i mozna jeszcze lekko oprószyć solą i pieprzem.
Do miseczki dajemy sobie masło, dodajemy posiekany koper i czosnek, całość ugniatamy widelcem.
Tak przygotowane masło dajemy na warzywa, wkładamy do piekarnika na 1h do 170st i pieczemy pod przykryciem.
PĄCZKI ZIEMNIACZANE :
Te pączki są inne niż robię zazwyczaj, bo chciałam im nadać kształt więc są bardziej zwarte poprzez dodanie większej ilości mąki.
Ziemniaki gotujemy, studzimy i przeciskamy przez praskę, dodajemy jajo, masło i mąkę, wyrabiamy, jeśli nie da się formować wałeczków, należy dodać mąki, zależy to od jej typu.
Z ciasta ziemniaczanego formujemy wałeczki, po czym smażymy je na głębokim oleju, do zrumienienia się.
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
kocham takie dania tylko szkoda że nie lubię gotować
OdpowiedzUsuńmniam
OdpowiedzUsuń