Kurczak z warzywami, ziołowym masłem i ziemniaczanymi pączkami




Składniki

Mięso i dodatki ;
  • udka kurczaka 3 udka
  • sól do smaku 1 łyżeczka
  • kminek mielony 1 łyżeczka
  • papryka słodka mielona 1 łyżeczka
  • majeranek 1 łyżeczka
  • kolendra mielona 1 łyżeczka
  • pietruszka 1 szt
  • por 10 cm
  • papryka czerwona 1/2 szt
  • cebula czerwona 1 szt
  • seler 1/3 szt
  • pomidor 1 szt duży
MASŁO KOPERKOWE :
  • masło 1 łyżka
  • koperek siekany 1 łyżka
  • czosnek 3 ząbki
PĄCZKI ZIEMNIACZANE :
  • ziemniaki 500 g
  • jaja 1 szt
  • mąka pszenna typ 650  1/2 szkl
  • masło 1 łyżka
  • olej do smażenia 1 L

Udka myjemy, oczyszczamy i kroimy na pół, uzyskujemy pałki i podudzia.
Wszystkie przyprawy mieszamy ze sobą i nacieramy nimi mięso, zostawiamy na 2-3 h.

Warzywa kroimy w paseczki, będą ładnie wyglądały po uduszeniu.

Do naczynia żaroodpornego wkładamy mięso, na nie układamy warzywa i mozna jeszcze lekko oprószyć solą i pieprzem.

Do miseczki dajemy sobie masło, dodajemy posiekany koper i czosnek, całość ugniatamy widelcem.

Tak przygotowane masło dajemy na warzywa, wkładamy do piekarnika na 1h do 170st i pieczemy pod przykryciem.

PĄCZKI ZIEMNIACZANE :

Te pączki są inne niż robię zazwyczaj, bo chciałam im nadać kształt więc są bardziej zwarte poprzez dodanie większej ilości mąki.

Ziemniaki gotujemy, studzimy i przeciskamy przez praskę, dodajemy jajo, masło i mąkę, wyrabiamy, jeśli nie da się formować wałeczków, należy dodać mąki, zależy to od jej typu.


Z ciasta ziemniaczanego formujemy wałeczki, po czym smażymy je na głębokim oleju, do zrumienienia się.

























Komentarze

Prześlij komentarz