Składniki
-
szynka wieprzowa 300 g mieso surowe
-
wołowina 200 g na pieczeń
-
boczek surowy 100 g
-
sól peklowa 1 płaska łyżeczka
-
sól do smaku 1 płaska łyżeczka
-
czosnek 2 ząbki
-
majeranek 1 łyżeczka
-
pieprz kolorowy ziarnisty 1 łyżeczka płaska
-
kolendra mielona 1/2 łyżeczki
-
woda 150 ml
Dziś postanowiłam wziąść się za domową metkę, bo już wszystko się nam przejadło.
Mielimy szynkę wieprzową surową oczywiście, do tego boczek i wołowinę, dodajemy czosnek przecisnięty przez praskę i wszystkie przyprawy.
Mięso wyrabiamy dodając powoli stopniowo wodę,tak przez 15 min, następnie wkładamy do wyparzonych słoików do samej góry i zakręcamy, pasteryzujemy przez 3 dni po 2-3h ja wolę być pewna jakości więc robię to długo.
Mięso trzymamy w lodówce, pilnujemy by nie stało za długo i by pokrywki miały wklęsłe wieczka.
Idealne do kanapek.
Kolejne smakowite dzieło Ani wygląda smakowicie .
OdpowiedzUsuńale pysznie ,na pewno wypróbuję przepis :-)
OdpowiedzUsuńfajna alternatywa dla szynki, kiełbasy
OdpowiedzUsuńPrzepis warty wypróbowania smakowicie wygląda
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie i na pewno tak smakuje :)
OdpowiedzUsuń