Domowa metka wieprzowo wołowa



Składniki

  • szynka wieprzowa 300 g mieso surowe
  • wołowina 200 g na pieczeń
  • boczek surowy 100 g
  • sól peklowa 1 płaska łyżeczka
  • sól do smaku 1 płaska łyżeczka
  • czosnek 2 ząbki
  • majeranek 1 łyżeczka
  • pieprz kolorowy ziarnisty 1 łyżeczka płaska
  • kolendra mielona 1/2 łyżeczki
  • woda 150 ml

Dziś postanowiłam wziąść się za domową metkę, bo już wszystko się nam przejadło.

Mielimy szynkę wieprzową surową oczywiście, do tego boczek i wołowinę, dodajemy czosnek przecisnięty przez praskę i wszystkie przyprawy.

Mięso wyrabiamy dodając powoli stopniowo wodę,tak przez 15 min,  następnie  wkładamy do wyparzonych słoików do samej góry i zakręcamy, pasteryzujemy przez 3 dni po 2-3h ja wolę być pewna jakości więc robię to długo.

Mięso trzymamy w lodówce, pilnujemy by nie stało za długo i by pokrywki miały wklęsłe wieczka.

Idealne do kanapek. 







Komentarze

Prześlij komentarz