Udka duszone w pomidorach z pieczoną pepperoni i ziołami


Sposób przygotowania

Do naczynia szklanego wkładamy czosnek z zalewy olejowej, można ciut oleju dodać,ale mięso i tak odda dużo swojego tłuszczu więc raczej jest to zbędne, wlewamy pomidory z puszki,dodajemy zioła i przyprawy.

Pepperoni pieczemy w piekarniku aż się zrobi lekko przypalone , ściągamy skórę, kroimy na kawałki, dodajemy do pomidorów .

Następnie do sosu dodajemy oczyszczone udka i zamykamy naczynie, wkładamy do piekarnika na 1h do tem ok 160st .
Przed końcem pieczenia zdejmujemy pokrywkę by sos lekko odparował.

Podajemy z kluskami, makaronem, ciabatą.

Składniki

  • udka kurczaka 4 szt/małe
  • Pomidory krojone z puszki 800 ml
  • pepperoni 2 szt
  • czosnek w oleju z ziołami 7 ząbków
  • oregano 1/2 łyżeczki
  • estragon 3 szczypty
  • sól morska 1 łyżeczka
  • cukier 2 łyżeczki
  • kolendra mielona 1/2 łyżeczki
  • bazylia świeża 4 listki dekoracja





Komentarze

Prześlij komentarz