Sposób przygotowania
Do naczynia szklanego
wkładamy czosnek z zalewy olejowej, można ciut oleju dodać,ale mięso i
tak odda dużo swojego tłuszczu więc raczej jest to zbędne, wlewamy
pomidory z puszki,dodajemy zioła i przyprawy.
Pepperoni pieczemy w piekarniku aż się zrobi lekko przypalone , ściągamy skórę, kroimy na kawałki, dodajemy do pomidorów .
Następnie do sosu dodajemy oczyszczone udka i zamykamy naczynie, wkładamy do piekarnika na 1h do tem ok 160st .
Przed końcem pieczenia zdejmujemy pokrywkę by sos lekko odparował.
Podajemy z kluskami, makaronem, ciabatą.
Pepperoni pieczemy w piekarniku aż się zrobi lekko przypalone , ściągamy skórę, kroimy na kawałki, dodajemy do pomidorów .
Następnie do sosu dodajemy oczyszczone udka i zamykamy naczynie, wkładamy do piekarnika na 1h do tem ok 160st .
Przed końcem pieczenia zdejmujemy pokrywkę by sos lekko odparował.
Podajemy z kluskami, makaronem, ciabatą.
Składniki
-
udka kurczaka 4 szt/małe
-
Pomidory krojone z puszki 800 ml
-
pepperoni 2 szt
-
czosnek w oleju z ziołami 7 ząbków
-
oregano 1/2 łyżeczki
-
estragon 3 szczypty
-
sól morska 1 łyżeczka
-
cukier 2 łyżeczki
-
kolendra mielona 1/2 łyżeczki
-
bazylia świeża 4 listki dekoracja
Potrawa wspaniale się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńI dobrze smakuje, łatwa, szybka czasem takie dania ratuja nas gdy czasu brak
OdpowiedzUsuń