Składniki:
- 2 szt/pojedyncze filet z kurczaka
- 2 garście natka piertuszki
- 4 łyżki parmezan starty
- 4 szt jaja
- 8 łyżek mąka pszenna
- 100 ml mleko
- 1 szt /duża cebula
- 1 łyzeczka papryka ostra
- do smaku sól czarna
- do smaku pieprz
- 1 L olej do smażenia
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę dodajemy do mięsa .
Parmezan ja miałam resztkę i chciałam go zużyć wiec też pokroiłam w kosteczkę .
Natkę myjemy , osuszamy i szatkujemy , łączymy ze sobą sładniki i dodajemy całe jaja , mieszamy .Odstawiamy an godzinkę
Do masy wlewamy mleko i dodajemy mąkę , mieszamy , konsystencja ma być gęsta , by można było spokojnie nakładac łyzką. Olej rozgrzewamy i ja smażę na 2 sposoby jak kotlety na patelni , tworząc płaskie placki , lub łyżką rzucam na rozgrzany olej i piekę jak frytki , esy floresy :) kilka minut wystarczy .
Bosko wygląda i pewnie tak smakuje :-) mniam
OdpowiedzUsuń