Filet w białym beszamelowym sosie
450g fileta
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
1/2 łyżeczki kolendry mielonej
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2łyżeczki kminku mielonego
Sól do smaku
20g margaryny palmy
1 łyżka suszonych grzybów namoczyć
1 cebula
2 łyżki natki pietruszki
Sos
30g palmy lub masła
30g mąki
250ml mleka
Sól do smaku
Pieprz do smaku
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1 szczypta gałki muszkatołowej
W garnku rozpuścić masło, dodać mąkę, smażyć 3 min, wlać mleko, jeśli są grudki zblendować, odstawić
Na patelni rozpuścić tłuszcz, podsmażyć cebulę, dodać grzyby, i mięso natarte przyprawami, podlać 150 ml wody po moczeniu grzybów, dusić 20min, dodać beszamel, wymieszać, dodać natkę, całość zagotować, podać z ziemniakami lub kaszą i surówką.
Porcja ok 380-400 kalorii bez ziemniaków i surówki
Komentarze
Prześlij komentarz