Filet w białym sosie

 


Filet w białym beszamelowym sosie


450g fileta

1/2 łyżeczki papryki słodkiej

1/2 łyżeczki kolendry mielonej

1/2 łyżeczki pieprzu

1/2łyżeczki kminku mielonego

Sól do smaku

20g margaryny palmy

1 łyżka suszonych grzybów namoczyć

1 cebula

2 łyżki natki pietruszki







Sos

30g palmy lub masła

30g mąki

250ml mleka

Sól do smaku

Pieprz do smaku

1/2 łyżeczki mielonej kolendry

1 szczypta gałki muszkatołowej


W garnku rozpuścić masło, dodać mąkę, smażyć 3 min, wlać mleko, jeśli są grudki zblendować, odstawić



Na patelni rozpuścić tłuszcz, podsmażyć cebulę, dodać grzyby, i mięso natarte przyprawami, podlać 150 ml wody po moczeniu grzybów, dusić 20min, dodać beszamel, wymieszać, dodać natkę, całość zagotować, podać z ziemniakami lub kaszą i surówką.


Porcja ok 380-400 kalorii  bez ziemniaków i surówki 










Komentarze