Ryba po grecku


 



Ryba po grecku 


360g miruny

Olej do smażenia

Mąka do obtoczenia

Sól pieprz do smaku


Rybę natrzeć przyprawami, obtoczyć w mące i upiec na złoto.


3 marchewki

1 seler 

2 pietruszki

1 cebula czosnkowa

2 łyżki masła klarowane

Sól i pieprz do smaku

1/2 łyżeczki kminku mielonego

1/2 łyżeczki kolendry młotkowanej

1 szczypta majeranku

1 szczypta tymianku

2 liście laurowe

3 ziela angielskie

3 łyżki octu

1 łyżka cukru

200g przecieru pomidorowego

200ml bulionu warzywnego lub rosołu


1 Papryka czerwona  i 1 bakłażan } upiec w foli w piekarniku  ok 1h, po tym czasie wydrążyć miąższ.


Warzywa korzenne poszatkować na grubych oczkach, przesmażyć na maśle, dodać upieczone warzywa z piekarnika, bulion, przecier, przyprawy

Dusić ok 2h, po tym czasie przełożyć do ceramicznego lub szklanego naczynia i połączyć z upieczoną rybą, odstawić do lodówki na co najmniej 24h.



Komentarze