Ryba po grecku
360g miruny
Olej do smażenia
Mąka do obtoczenia
Sól pieprz do smaku
Rybę natrzeć przyprawami, obtoczyć w mące i upiec na złoto.
3 marchewki
1 seler
2 pietruszki
1 cebula czosnkowa
2 łyżki masła klarowane
Sól i pieprz do smaku
1/2 łyżeczki kminku mielonego
1/2 łyżeczki kolendry młotkowanej
1 szczypta majeranku
1 szczypta tymianku
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
3 łyżki octu
1 łyżka cukru
200g przecieru pomidorowego
200ml bulionu warzywnego lub rosołu
1 Papryka czerwona i 1 bakłażan } upiec w foli w piekarniku ok 1h, po tym czasie wydrążyć miąższ.
Warzywa korzenne poszatkować na grubych oczkach, przesmażyć na maśle, dodać upieczone warzywa z piekarnika, bulion, przecier, przyprawy
Dusić ok 2h, po tym czasie przełożyć do ceramicznego lub szklanego naczynia i połączyć z upieczoną rybą, odstawić do lodówki na co najmniej 24h.
Komentarze
Prześlij komentarz