Ryba po grecku z miruną @abramczyk.eu
Dlaczego miruna? Bo to jedna z lepszych ryb, a moi domownicy ją bardzo lubią.
1 opakowanie miruny 360g
100ml oleju do smażenia
1 szklanka mąki
Sól i kolorowy pieprz
Rybę doprawiamy i obtaczamy w mące smażymy na złoto, odstawiamy.
Sos warzywny;
1 pietruszka
2 marchewki
Pół selera
3 ząbki czosnku
2 małe czerwone cebule
1 batat
100 ml wina czerwonego półsłodkie
1L passaty pomidorowej
400 ml pomidorów w puszce krojone
3łyzki natki pietruszki
1 łyżka masła klarownego
Sól
Pieprz kolorowy
4 szczypty kminku
4 szczypty gałki muszkatołowej
4 szczypty majeranku
4 szczypty rozmarynu
1 łyżka cukru trzcinowego
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
1 liść laurowy
5 ziarenek ziela angielskiego
Wszystkie warzywa ścieramy na grubych oczkach, na maśle przesmażamy, zaczynamy od cebuli i czosnku, wszystkie warzywa, dodajemy pozostałe składniki i całość dusimy ok 2-3 h, sos ma zgęstnieć i zrobić się intensywny w kolorze, na koniec do sosu dodajemy kawałki ryby, mogą się rozpadać to normalne, odstawić do macerowania na dobę.
#rybapogrecku
Komentarze
Prześlij komentarz