Ryba po grecku z miruną

 







Ryba po grecku z miruną @abramczyk.eu 


Dlaczego miruna? Bo to jedna z lepszych ryb, a moi domownicy ją bardzo lubią.


1 opakowanie miruny 360g

100ml oleju do smażenia

1 szklanka mąki

Sól i kolorowy pieprz


Rybę doprawiamy i obtaczamy w mące smażymy na złoto, odstawiamy.


Sos warzywny;

1 pietruszka

2 marchewki

Pół selera

3 ząbki czosnku

2 małe czerwone cebule

1 batat

100 ml wina czerwonego półsłodkie

1L passaty pomidorowej

400 ml pomidorów w puszce krojone

3łyzki  natki pietruszki

1 łyżka masła klarownego


Sól

Pieprz kolorowy

4 szczypty kminku

4 szczypty gałki muszkatołowej

4 szczypty majeranku

4 szczypty rozmarynu

1 łyżka cukru trzcinowego

1/2 łyżeczki papryki słodkiej 

1 liść laurowy

5 ziarenek ziela angielskiego


Wszystkie warzywa ścieramy na grubych oczkach, na maśle przesmażamy,  zaczynamy od cebuli i czosnku,  wszystkie warzywa, dodajemy pozostałe składniki i całość dusimy ok 2-3 h, sos ma zgęstnieć i zrobić się intensywny w kolorze, na koniec do sosu dodajemy kawałki ryby, mogą się rozpadać to normalne, odstawić do macerowania na dobę.


#rybapogrecku



Komentarze