Kulebiaczki z łososiowymi parówkami

 


Kulebiaczki z łososiowymi parówkami


1 opakowanie parówek z łososia

6cm pora

8 pasków ogórka, korniszon, kiszony 

8 plastrów sera goudy

Musztarda i ketchup po pół łyżeczki na każdy kulebiak


Ciasto:

125 ml mleka

6g suszonych drożdży ok 15 g świeżych

1 jako

2 łyżki oleju

Szczypta cukru

1,2 łyżeczki soli

Kminek do dekoracji

Ok 250g mąki typ 550


Drożdże zalać ciepłym mlekiem, dodać sól cukier, łyżkę mąki i odstawić do wyrośnięcia.


Po 15 min, dodajemy jajko, odrobinę żółtka zostawić do posmarowania kulebiaczków przed pieczeniem, olej, mąka, wyrabiamy na gładkie ciasto, od razu wałkujemy, kroimy parówki na pół, ciasto na 8 równych części, na prostokąty długość ok 20cm, a szerokość na tyle co przekrojone parówki, na każdy kawałek ciasta dajemy, musztardę, ketchup, ogórka, pora, ser i parówki, zwijamy od strony farszu, końcówkę ciasta jeśli macie takie urządzenie do nacinania to warto je użyć, ja nie mam więc radełkiem lub nożem nacinamy robiąc kratkę, zwijamy do końca i zostawiamy do wyrośnięcia na ok 30min, smarujemy każdy jajkiem z mlekiem, i osypujemy kminkiem,  pieczemy w 180st ok 20 min, do zrumienienia.










Komentarze