Kulebiaczki z łososiowymi parówkami
1 opakowanie parówek z łososia
6cm pora
8 pasków ogórka, korniszon, kiszony
8 plastrów sera goudy
Musztarda i ketchup po pół łyżeczki na każdy kulebiak
Ciasto:
125 ml mleka
6g suszonych drożdży ok 15 g świeżych
1 jako
2 łyżki oleju
Szczypta cukru
1,2 łyżeczki soli
Kminek do dekoracji
Ok 250g mąki typ 550
Drożdże zalać ciepłym mlekiem, dodać sól cukier, łyżkę mąki i odstawić do wyrośnięcia.
Po 15 min, dodajemy jajko, odrobinę żółtka zostawić do posmarowania kulebiaczków przed pieczeniem, olej, mąka, wyrabiamy na gładkie ciasto, od razu wałkujemy, kroimy parówki na pół, ciasto na 8 równych części, na prostokąty długość ok 20cm, a szerokość na tyle co przekrojone parówki, na każdy kawałek ciasta dajemy, musztardę, ketchup, ogórka, pora, ser i parówki, zwijamy od strony farszu, końcówkę ciasta jeśli macie takie urządzenie do nacinania to warto je użyć, ja nie mam więc radełkiem lub nożem nacinamy robiąc kratkę, zwijamy do końca i zostawiamy do wyrośnięcia na ok 30min, smarujemy każdy jajkiem z mlekiem, i osypujemy kminkiem, pieczemy w 180st ok 20 min, do zrumienienia.
Komentarze
Prześlij komentarz