Filet nadziewany w białym sosie
450g fileta z kurczaka
100g serka z ziołami
3 kawałki marchewki
3 kawałki cebuli
3 kawałki suszonego pomidora
3 kawałki ogórka kiszonego
Sól, pieprz do smaku
Składniki na sos:
3 szczypty mielonego kminku
3 szczypty suszonego tymianku
1/2łyżeczki przyprawy uniwersalnej
500 ml bulionu
1 łyżka klarowanego masła
1 łyżka mąki typ 550
100g serka topionego z szynką
Fileta dzielimy tak by mieć 3 kawałki, rozbijamy je cienko, każdy smarujemy serkiem ziołowym, układamy warzywa, doprawiamy i zwijamy, spinamy wykałaczką.
Do garnka dajemy masło, opiekamy mięso z każdej strony, zalewamy bulionem, dodajemy przyprawy, serek topiony, i dusimy ok40min, po tym czasie odparowujemy część soków i zagęszczamy mąka, sosu nie musi być dużo.
Komentarze
Prześlij komentarz