Filet nadziewany w białym sosie

 Filet nadziewany w białym sosie








450g fileta z kurczaka

100g serka z ziołami

3 kawałki marchewki

3 kawałki cebuli

3 kawałki suszonego pomidora

3 kawałki ogórka kiszonego

Sól, pieprz do smaku


Składniki na sos:

3 szczypty mielonego kminku

3 szczypty suszonego tymianku

1/2łyżeczki przyprawy uniwersalnej

500 ml bulionu

1 łyżka klarowanego masła

1 łyżka mąki typ 550

100g serka topionego z szynką


Fileta dzielimy tak by mieć 3 kawałki, rozbijamy je cienko, każdy smarujemy serkiem ziołowym, układamy warzywa, doprawiamy i zwijamy, spinamy wykałaczką.


Do garnka dajemy masło, opiekamy mięso z każdej strony, zalewamy bulionem, dodajemy przyprawy, serek topiony, i dusimy ok40min, po tym czasie odparowujemy część soków i zagęszczamy mąka, sosu nie musi być dużo.

Komentarze