Biała zupa krem z kiszonej kapusty

 Biała zupa krem z kiszonej kapusty







500g kiszonej kapusty

Garść suszonych grzybów

20g masła klarownego

1 cebula

100g śmietany 12 %

100 serka topionego z szynką ser top

350g ziemniaków

1L bulionu warzywny lub rosół

1 łyżeczka kminku mielonego

1 łyżeczka młotkowanej kolendry

1 łyżeczka białego pieprzu


Na maśle przesmażyć cebulkę, dodać namoczone grzyby, dodać pokrojonego ziemniaka i odciśniętą z wody kiszoną kapustę, doprawić, dusić ok 5 min, dodać śmietanę, serek topiony, bulion, gotować ok 2h na wolnym ogniu, po tym czasie zblendowac, na gładką masę.


Podawać z grzankami i smażonym boczkiem, można dodać pestki dyni i słonecznika.

Komentarze