Drobiowe roladki w boczku

 








3 plastry fileta z kurczaka

3 plasty sera Hochland z szynką

3 kawałki ogórka korniszona

3 paski papryki konserwowej

3 paski marchewki

6 plastrów surowego boczku

Sól, pieprz, do smaku

Mięso rozbijamy układamy nadzienie, doprawiamy i zwijamy, następnie każdą roladke zawijamy w boczek.





Sos:

5g masła klarownego

2 szczypty tymianku

2 szczypty rozmarynu

2 szczypty gałki muszkatołowej

2 łyżki serka typu Almette np. ziołowe

1 łyżka śmietany 12%

1 łyżka mąki

Do garnka dajemy masło, obsmazamy roladki, następnie dajemy przyprawy, serek, całość zalewamy wodą tak by mięso było zakryte, dusimy ok 30min, kolejno odparowujemy wodę, zostawiamy tyle soków ile chcemy mieć sosu, ok 150ml będzie ok, dodajemy mąkę ze śmietaną, zagotowujemy, jeśli trzeba solimy.

Z roladek trochę sera też się wydostanie, ja celowo nie zawijam szczelnie boków, tworzy się smaczna esencja.

Podane z puree i duszoną marchewką.





Komentarze