Makaron konjac w sosie beszamelowym z warzywami



















200g makaronu konjac jeśli nie liczysz kalorii moze być każdy jaki lubisz
30 g szynki dowolnej
1 cebulka szalotka
30g papryki
100g marchewka, pietruszka seler zmieszane by było 100g
100g cukinii
 sól, pieprz do smaku,
2 szczypty kminku mielonego
2 szczypty czosnku granulowanego


Makaron konjac wystarczy przepłukać ciepłą wodą solidnie na sitku.

 Szynkę pokroić w paseczki, cebulę w piórka i poddusić to na patelni, następnie dodać paprykę i warzywa korzeniowe, ja zrobiłam wstęgi obieraczką do warzyw, doprawić podlać wodą tak by wszystko było przykryte, dusimy ok 10 min, nastepnie dodajemy cukinię, dusimy 5 min. po tym czasie odstawiamy.
Sos;
10g pesto bazyliowego
5 g masło
10g mąka orkiszowa
150ml mleka
10g parmezanu
sól do smak
1 szczypta gałki muszkatołowej
1 szczypta tymianku


natka do smaku ok. 1 łyżki

Do garnka dajemy masło i mąkę i przyprawy, gdy się lekko zrumieni wlewamy mleko, blenderem miksujemy na gładką masę, ma być dosyć płynne, dodajemy pesto, ser, wlewamy do warzyw, na koniec makaron i całośc mieszamy, osypujemy natką.

Komentarze