Makaron na szybko w białym sosie serowym




Makaron raczej każdy w domu ma, gdy przychodzi pora obiadu a nic do głowy nie wpada, pora na błyskawiczny przepis.


200g makaronu dowolny


250g mięsa  z poprzedniego dnia z obiadu, może być upieczony schab, jakaś roladka które została, cokolwiek.
 300g szpinaku świeżego lub mrożonego

SOS :
1 łyżka masła klarowanego
1 łyżka mąki orkiszowej
200ml mleka
2 ząbki czosnku
1 cebulka
sól i pieprz do smaku po ok. 1/2 łyżeczki każdy
1 szczypta gałki muszkatołowej
 100g sera gorgonzola lub parmezan, lub inny co macie w domu








Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.

Na głęboką patelnie wrzucamy masło, posiekany czosnek i cebulkę, przyprawy, dodajemy mąkę, mieszamy, wlewamy mleko, całość blędujemy na gładką masę, dodajemy sery, czekamy aż się rozpuszczą teraz czas na pokrojone mięso, musi chwilkę się podgrzewać, jeśli sos zbyt zgęstnieje dolejcie mleka, ma być konsystencja jak ciasto na naleśniki, po ok 10 min podgrzewania dodajemy szpinak, i dosłownie 2-3 min mieszając, czekamy aż zmięknie, wylewamy na makaron i podajemy, posypujemy dekoracyjnie serem, u mnie camembert.

Komentarze