piątek, 22 listopada 2019

sernik z owocami i kruszonką






CIASTO:

230g palmy/ lub masła
ok 450g mąki orkiszowej tortowej
4 żółtka
50g miodu
aromat waniliowy lub ziarenka wanilii lub cukier waniliowy ok 10g


Ciasto zagnieść, podzielić na pół, do drugiej części dodałam mąki ok 50-70g tak by powstała kruszonka.
Jedną częścią wylepić foremkę 24cm x 32cm

MASA SEROWA:

750g sera klinek chudy z biedronki
150g skyr naturalny
30g proszku budyniowego
5 jajek
skórka otarta z jednej pomarańczy,
aromat waniliowy lub ziarenka wanilii
ok 100g stewi zależy jak lubicie słodkie może być zwykły cukier


500g owoców z syropu u mnie mieszanka z biedronki + brzoskwinie z puszki małe opakowanie



Ser, skyr, żółtka, stewię, wanilię wszystko zblendować, na gładką masę, dodać pomarańczową skórkę, proszek budyniowy i ubitą pianę z białek, spróbować czy jest wystarczająco słodkie, ser ma tą tendencję, że trzeba dużo posłodzić, bo jest kwaśny.
Masę wylać na surowy spód ciasta, następnie dodać odsączone pokrojone owoce, i posypać kruszonką.

Piec w 180st przez conajmniej 55min .
Najsmaczniejsze po 24h gdy ser ładnie osiądzie.
wyszło 18 kawałków, każdy po ok 280 kalorii i 14g białka.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...