Bakaliowe batony w gorzkiej czekoladzie








Czy może być coś lepszego niż własnoręcznie zrobione batony, pełne słodyczy, z dobrych produktów.

40g bakal sport mix bakali energy
40g bakal sportmix bakali health
200g daktyli
30g masła orzechowe
25g suszonej moreli
20g migdałów
50g śliwka suszona
35g rodzynka
15g figa suszona
ziarenka z połowy wanilii, mozecie użyć aromatu, cukru co tam macie, tylko kalorycznośc będzie większa
40g czekolady gorzkiej

Wykonanie ;

Do rozdrabniacza dać twarde bakalie, czyli migdały, te mieszanki, bo tam są orzechy, zmielić na jak najdrobniej,ziarenka wanilii, następnie dodać wszystkie pozostałe składniki oprócz czekolady, ją rozpuszczamy w kąpieli wodnej, ja postawiłam miseczkę nad gotującymi się ziemniakami do obiadu, bo batony zrobiłam między czasie.

Masa ma być jak na zdjęciu zwarta, plastyczna, jeśli sie sypie, dodać masła orzechowego.

Formujemy dowolne kształty, może to być kuleczka, rulonik, czy płaski prostokąt, każdy smaruję czekoladą, nie musi to być zrobione perfekcyjnie, ale dodatek gorzkiej czekolady fajnie się równoważy ze słodkimi bakaliami i mamy prawdziwego batona.

Wystarczy schłodzić.


Wyszło 8 porcji każda po 51g jeden ma ok 213kalorii.
















Komentarze