Uszka makaronowe w towarzystwie grzybów w sosie serowym
150g makaronu lubella uszka
1 garść grzybów leśnych borowiki, kozaki, podgrzybki dowolne
1 cebula
1 łyżeczka masła
150 g papryki
140g kukurydzy
1 kalarepa
1 cukinia
bulion
SOS:
1 łyżka masła klarowanego
1 łyżka mąki białej orkiszowej
100ml mleka może więcej, konsystencja ma być płynna
100g parmezanu
2 łyżki natki pietruszki
sól, pieprz do smaku, szczypta kolendry, szczypta gałki muszkatołowej
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.
Na patelnię dać masło, rozpuscić, dodać mąkę, wymieszać, wlać mleko, przyprawy, i ser, jeśli jest zbyt gęste dolać mleka.
Na
drugiej patelni rozpuścić masło, zeszklić posiekane grzyby i cebulę,
doprawić podlać bulionem dusić ok 15 min,dodać pokrojoną kalarepę i
cukinię oraz paprykę i kukurydzę, poddusić tylko kilka minut by warzywa
się lekko zblanszowały, całość zalać sosem następnie dodać makaron.
Komentarze
Prześlij komentarz