piątek, 9 sierpnia 2019

Tuńczyk w sosie pomidorowym z warzwami






250g makaronu spagetti
1 cebula
2 cukinie
2 marchewki
500ml passaty
100g tuńczyka
20g pesto bazyliowe
3 łyżki siekanej natki
parmezan
5g oleju rzepakowego
czosnek 4 ząbki
sól, pieprz, stewia/cukier, kminek mielony, oregano >do smaku



Cebulę i czosnek siekamy na drobno, podsmażamy na oleju, wlewamy passatę, doprawiamy solą i cukrem(u mnie stewia), dusimy na wolnym ogniu aż odparuje i zrobi się gęsta ok 30 min.


Na suchą patelnię dajemy pokrojoną marchewkę u mnie wstążki, bo szybko się udusi i będzie ładnie wyglądać, dodajemy szczyptę cukru/stewi, sól, kminek, podduszamy 5 min. po tym czasie dodajemy cukinię, podlewamy 100ml wody i dusimy do odparowania płynu kolejne 5 min, wyłączamy.Dodajemy pesto, tylko łączymy wszystko.


Do gęstego sosu pomidorowego dodajemy tuńczyka, mieszamy, na koniec dodajemy warzywa, mieszamy, i dodajemy ugotowany makaron, starty parmezan i gotowe.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...