Kruche ciasto z serem i prażonymi jabłkami
CIASTO
70g masła klarowanego/masła
200g mąki orkiszowej lub pszennej
3 łyzki stewii lub cukru
10g cukru waniliowego
1 jajko ok 50g
Wszystkie składniki wyrobić, podzielić na pół, i połowę zamrozić by się lepiej ścierało na tarce.
Pierwszą część wylepić foremkę 19,5cmx24cm moja ma.
Jabłka
400
g obranych i pokrojonych jabłek zalewamy 100ml wodą, dosładzamy u mnie stewia,
dodajemy cukru waniliowego lub ziarenek wanilii i dusimy ok 15 min aż sok odparuje. Studzimy.
SER:
250g twarogu chudego
2 jaja
200g skyr lub jogurt gęsty typu greckiego
stewia do posłodzenia lub cukier według uznania
25g proszku budyniowego
15g cukru waniliowego lub aromatu lub ziarenek z wanilii
Wszystkie
składniki oprócz białek blendujemy na gładką masę, na koniec dodajemy
ubitą pianę, mieszamy, wylewamy na surowe ciasto, na to dajemy jabłka i
ścieramy zamrożone ciasto, pieczemy w 180st przez 60min do mocnego
zrumienienia się.
podzieliłam na 8 równych kawałków, po wyliczeniu przez aplikację fatsecret wychodzi jeden duży kawałek 260kalorii
podzieliłam na 8 równych kawałków, po wyliczeniu przez aplikację fatsecret wychodzi jeden duży kawałek 260kalorii
Idealne ciasto do popołudniowej kawy :)
OdpowiedzUsuń