Pizza na cieście orkiszowym

 
 
 
 

 
 
 
 
Składniki;
35g mąki orkiszowej
25g mąki ryżowej
10g pieczarki
5g cebuli
5g drożdży babuni
1 łyzeczka ketchupu
1 plaster salami
60g mozzarelli light
3 szt czarne/zielone oliwki
1 plaster suszonego pomidora


Mąki wymieszać, dodać drożdże szczyptę soli i 3 łyżki wody, jeśli jest taka potrzeba można wody dolać, ale ostrożnie, bo potem będzie za rzadkie i znów trzeba będzie dosypać mąki, ciasto opuszkami palców rozkładamy na papierze do pieczenia, układamy nadzienie, smarujemy sosem, na wierzch oregano, całość ląduje na patelnię pod przykrycie, na ok 10 min, jeśli pojawiają się soki z sera/pieczarek, nie ma co się tym przejmować, część odparuje, część wchłonie w ciasto, nic mu nie ujmując.

Porcja taka ma niewiele kalorii i naprawdę smakuje wybornie, oczywiście można użyć zwykłej mąki, ale orkiszowa ma niski IG ok25 a zwykła mąka ok 60 jest to ogromna różnica, będą w ciąży zmagałam się z cukrzycą, każda inna pizza, czy z mąki razowej/żytniej/owsianej, wybijała cukier na wyżyny, tylko dzięki orkiszowej mogłam jeść w miarę normalnie i smacznie.

Komentarze