Makaron w białym sosie z kurczakiem





400g polędwiczek z kurczaka zagrodowego ewentualnie filet bez skóry
200g grzybów leśnych, u mnie mieszane kozaki/podgrzybki
2 cebule
200ml bulionu drobiowego
1 mała cukinia
1 kalarepa
2 łyzki oleju rzepakowego z tymiankiem
3 łyżki siekanej natki
400g makaronu pełnoziarnistego


SOS:

2 łyżki masła ok 30g
2 łyżki maki orkiszowej/ ew. zwykłej orkiszowa ma IG 25 jest zdrowsza /zwykła ok 65
250ml mleka może więcej
40g parmezanu.


Pieprz, sól do smaku,
1/2 łyżeczki kolendry młotkowanej
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
1/2 łyżeczki kminku mielonego
2 szczypty gałki muszkatołowej

Na patelnię wlewamy olej, dodajemy poszatkowaną cebulkę, pokrojone grzyby, startą na grubych oczkach cukinię i kalarepę,dodajemy pokrojone polędwiczki bez tej żyłki, która idzie przez jej środek, przesmażamy ok 3 min, dodajemy przyprawy, zalewamy bulionem, dusimy ok 15 min.

W tym czasie gotujemy makaron.
Na drugiej patelni roztapiamy masło, dodajemy mąkę, po ok 1 minucie dolewamy mleko, mieszamy, jeśli jest zbyt gęste dolewamy więcej mleka, ścieramy parmezan, mieszamy, i sosem zalewamy mięso z warzywami, całość łączymy z odcedzonym makaronem, posypujemy natką pietruszki.

Komentarze