400g polędwiczek z
kurczaka zagrodowego ewentualnie filet bez skóry
200g grzybów leśnych,
u mnie mieszane kozaki/podgrzybki
2 cebule
200ml bulionu
drobiowego
1 mała cukinia
1 kalarepa
2 łyzki oleju
rzepakowego z tymiankiem
3 łyżki siekanej
natki
400g makaronu
pełnoziarnistego
SOS:
2 łyżki masła ok 30g
2 łyżki maki
orkiszowej/ ew. zwykłej orkiszowa ma IG 25 jest zdrowsza /zwykła
ok 65
250ml mleka może
więcej
40g parmezanu.
Pieprz, sól do smaku,
1/2 łyżeczki kolendry
młotkowanej
1/2 łyżeczki papryki
słodkiej
1/2 łyżeczki kminku
mielonego
2 szczypty gałki
muszkatołowej
Na patelnię wlewamy
olej, dodajemy poszatkowaną cebulkę, pokrojone grzyby, startą na
grubych oczkach cukinię i kalarepę,dodajemy pokrojone polędwiczki
bez tej żyłki, która idzie przez jej środek, przesmażamy ok 3
min, dodajemy przyprawy, zalewamy bulionem, dusimy ok 15 min.
W tym czasie gotujemy
makaron.
Na drugiej patelni
roztapiamy masło, dodajemy mąkę, po ok 1 minucie dolewamy mleko,
mieszamy, jeśli jest zbyt gęste dolewamy więcej mleka, ścieramy
parmezan, mieszamy, i sosem zalewamy mięso z warzywami, całość
łączymy z odcedzonym makaronem, posypujemy natką pietruszki.
Komentarze
Prześlij komentarz