Świąteczne bajaderki





Bajaderki to świetna małe kuleczki, które kryją w sobie wiele tajemnic.

CIASTO:
3 jaja
3 szkl. mąki pszennej
1 szklanka mleka
1 łyżka dowolnego dżemu
1/2 szkl oleju
3 łyżki kakao
1 łyzeczka proszku do pieczenia
DODATKI:
Bakalie dowolne 1 szkl.
50ml alkoholu dowolnego ; rum, wódka,likier
250g śmietany 36%
2 wafelki dowolne typu prince polo, lub inne zalegające w szafce
1 czekolada mleczna
100g ciasteczek biszkoptowych

Ciasto  wykonanie;
Wszystkie składniki wymieszać upiec w dowolnej foremce w 180st do suchego patyczka ok 45min, Ciasto wystudzić, pokruszyć w dłoniach do dużej miski.


Dodatki :
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ciastka zetrzeć na tarce do jarzyn, bakalie posiekać, wszystko wymieszać, połaczyć z ciastem,  ubić śmietanę dodać do pozostałych składników,wyrobić na gładką plastyczną masę, dodać alkohol, formować kulki, obtaczać w kokosie.












„Espumisan Max to wyrób medyczny CE”.

Świąteczne tradycje

Komentarze