Miodownik kruchy z powidłami






Ciasto;

600g mąki krupczatki może wejść więcej zależy od wielkości jajek
1 kostka masła lub margaryny 250g
150g miodu spadziowego najlepiej
2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany/lub jogurt grecki
1 płaska łyżeczka sody
3 jaja


Masa :
1 kostka masła/margaryny
1/2 szkl cukru
1 budyń ugotowany w 300ml mleka
sok z jednej cytryny
1 słoik powideł


WYKONANIE:
Ciasto; Z podanych składników zagniatamy ciasto, umieszczamy na wadze, dzielimy na 4 równe części, schładzamy, poczym pieczemy 4 jednakowe placki, na jednakowej formie każdy ok 15 min w temp. 180st

Masa;
Masło ucieramy z cukrem na białą masę, następnie dodajemy etapami budyń, cały czas ucierając, na koniec sok z cytryny.

SKŁADANIE:
na dno formy kładziemy pierwszy blat ciasta, smarujemy masą, następnie drugi blat ciasta jego spód smarujemy powidłami i układamy tak by powidła były na masie, następnie kolejno robimy to samo, aż do wykończenia blatów, na wierzch sypiemy cukier puder, można dać polewę.



„Espumisan Max to wyrób medyczny CE”


Świąteczne tradycje



Komentarze