Parpadelle z grzybami w białym sosie





Parpadelle z grzybami w białym sosie

150g makaronu parpadelle

1-2 szt grzybów leśnych najlepiej borowik, podgrzybek
2 cebulki białe małe
1 mała cukinia
100g fileta z indyka
1 łyżka oleju
sól do smaku
SOS:

50g gorgonzoli
100ml wina białego
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
sól i pieprz do smaku
1 łyżka siekanej bazylii
1/2 łyżeczki lubczyku
1/2 łyżeczki kminku
1/2 łyżeczki ziół tajskich
1/2 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej mielonej

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Zaczynamy od sosu
Na patelnię dajemy masło, gdy się rozpuści dodajemy mąkę mieszamy, wlewamy wino, i dodajemy przyprawy, do tego ser. Mieszamy aż się ładnie połaczy, odstawiamy na chwilę.

Mięso i grzyby kroimy w kosteczkę, cebulę w piórka, a cukinię w paseczki.
Na drugiej patelni przesmażamy cebulkę z cukinią, grzybami, i mięsem, czekamy aż soki odparują, solimy, następnie wlewamy sos, mieszamy, jeśli jest za gęste dolewamy wina i czekamy aż się zredukuje, na koniec polewamy sosem ugotowany makaron...

Komentarze