Kurczak w Carry z jesiennymi warzywami






Kurczak w Carry z jesiennymi warzywami
1 patison
1 cukinia
2 cebule
kawałek dyni żółtej
1 mała papryka
100g fileta z kurczaka
60g brązowego ryżu
10 rodzynek
1 łyżka oleju czosnkowego
2 szczypty kuminu
1/2 łyżeczki curry
2 szczypty gałki muszkatołowej
2 szczypty kolendry
2 szczypty pieprzu
2 szczypty kurkumy
2 szczypty tymianku
2 szczypty cukru trzcinowego
1cm imbiru

Na patelnię wlewamy olej i poszatkowane warzywa z kurczakiem, ja warzywa kroję albo obieraczką w paski, albo ręcznie w paseczki, smażymy ok 5 min, dodajemy przyprawy, zalewamy 100ml wodą i dusimy do całkowitego odparowania soków, ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu, do glinianego naczynia nakładamy ryż, na to warzywa z mięsem, można dodać natkę pietruszki.

Komentarze