*******
Kruche piernikowe babeczki z
prażonymi jabłkami, pod koszulką w kropki
CIASTO;
100g mąki pszennej
120g pierniczków lukrowanych
Kopernik
1 jajko
1 łyżka miodu lipowego
1 łyżka skórki z pomarańczy świeżej
1 łyżka grubego kryształu
100 g masła/margaryny
WYKONANIE :
Serduszka piernikowe wkładamy do rozdrabniacza i miksujemy, przekładamy do miski, dodajemy wszystkie pozostałe składniki i zagniatamy ciasto, ma odchodzić od ręki.
Serduszka piernikowe wkładamy do rozdrabniacza i miksujemy, przekładamy do miski, dodajemy wszystkie pozostałe składniki i zagniatamy ciasto, ma odchodzić od ręki.
Ciastem wylepiamy foremki u mnie
mają średnicę 6cm, namiar usuwamy.
Część ciasta wałkujemy foremką
wycinamy koła, będą naszymi koszulkami, a w każdym kole wedlug uznania rureczką
do soków, wycinamy kółeczka.
JABŁKA:
4 szt jabłek obieramy, kroimy w kostkę, wkładamy na patelnię, dodajemy 1łyżkę grubego cukru trzcinowego, 1 łyżkę masła, cynamon szczyptę i prażymy aż z jabłek odparuje cały sok. Następnie dodajemy 4szt pierniczków rozdrobnione w blenderze, mieszamy.
4 szt jabłek obieramy, kroimy w kostkę, wkładamy na patelnię, dodajemy 1łyżkę grubego cukru trzcinowego, 1 łyżkę masła, cynamon szczyptę i prażymy aż z jabłek odparuje cały sok. Następnie dodajemy 4szt pierniczków rozdrobnione w blenderze, mieszamy.
Studzimy i napełniamy
babeczki(surowe), następnie przykrywamy koszulkami, lekko dociskamy boki i
pieczemy ok15min w temp. 190st, do zrumienienia się.
#appetytnakopernika #fckopernik
Komentarze
Prześlij komentarz