Makaronowe Love z Czanieckim




Przepis na danie walentynkowe wygrało w konkursie Czanieckim na FB






Składniki:
mięso wieprzowe 150 g łopatka
mięso wołowe 150 g pieczeń
comber z królika 2 szt
kalarepka młoda 2 szt
papryka 1 szt
marchew 2 szt
seler 1 /3 szt/ małej
oliwa 6 łyżek
czosnek 10 ząbków
bazylia 10 listków
sól 2 łyżeczki
oregano 1 łyżeczka
cukier 2 łyżeczki
Pomidory krojone z puszki 600 ml
passata pomidorowa 400 g
parmezan starty 50 g
makaron Czaniecki 200 g



Sposób przygotowania:
Mięsa mielimy, najlepiej samemu, razem z czosnkiem, przesmażamy na rozgrzanej oliwie.
Wszystkie warzywa, oprócz papryki, którą kroimy w kostkę, obieramy i ścieramy na grubych oczkach, dodajemy do mięsa. Przesmażamy jeszcze przez 10 min.
Następnie wlewamy pomidory, dajemy przyprawy, bazylię, i dusimy ok 30min.W tym czasie gotujemy makaron, odcedzamy, dodajemy porcję sosu, ser, mieszamy i przekładamy do foremek ułożonych na talerzu, po ok 5 min możemy foremki zdjąć, dobrze jest talerze rozgrzać wcześniej w piekarniku

Komentarze