Przygotowanie:
Jabłka kroimy na kawałki, prażymy na oleju
kokosowym aż całkiem zmiękną, łyżką staramy się je rozdrobnić.
Żelatynę namaczamy w wodzie, gdy napęcznieje dodajemy do gorących
jabłek, mieszamy.
Na suchej patelni prażymy nasiona słonecznika, sezamu, dynii i płatki,
gdy się zrumienią dodajemy syrop klonowy, mieszamy.Na koniec posiekane
orzechy.
Całość mieszamy z masą jabłkową, foremkę ceramiczną, czy szklaną, ja
użyłam takiej żaroodpornej do zapiekania, wykładamy folią spożywczą,
następnie wkładamy masę, wygładzamy ładnie szpatułką, by było równe,
schładzamy w lodówce ok. 1h. Następnie wyjmujemy i kroimy w dowolne
kształty.
U mnie to kształt batonika, gdyż najbardziej one mnie kuszą poza domem,
odkąd zabieram ze sobą swoje zdrowe przekąski, przestałam się zajadać
kalorycznymi i niezdrowymi batonami!
Te są słodkie mają super skład, można je jeszcze polać gorzką czekoladą,
są smaczne i warte polecenia.
Składniki:
3 jabłka
2 łyzki płatków z amarantusa
1 łyżka białego sezamu
1 łyżka słonecznika
2 łyżeczki żelatyny + 6 łyżek wody
Skórka z ½ pomarańczy
4 łyżki syropu klonowego
2 łyżki oleju kokosowego
Pestki dyni 10szt
6 orzechów laskowych
Komentarze
Prześlij komentarz