Jabłkowe fit batony





Przygotowanie:
Jabłka kroimy na kawałki, prażymy na oleju kokosowym aż całkiem zmiękną, łyżką staramy się je rozdrobnić. Żelatynę namaczamy w wodzie, gdy napęcznieje dodajemy do gorących jabłek, mieszamy. Na suchej patelni prażymy nasiona słonecznika, sezamu, dynii i płatki, gdy się zrumienią dodajemy syrop klonowy, mieszamy.Na koniec posiekane orzechy. Całość mieszamy z masą jabłkową, foremkę ceramiczną, czy szklaną, ja użyłam takiej żaroodpornej do zapiekania, wykładamy folią spożywczą, następnie wkładamy masę, wygładzamy ładnie szpatułką, by było równe, schładzamy w lodówce ok. 1h. Następnie wyjmujemy i kroimy w dowolne kształty. U mnie to kształt batonika, gdyż najbardziej one mnie kuszą poza domem, odkąd zabieram ze sobą swoje zdrowe przekąski, przestałam się zajadać kalorycznymi i niezdrowymi batonami! Te są słodkie mają super skład, można je jeszcze polać gorzką czekoladą, są smaczne i warte polecenia.



Składniki:
3 jabłka 
2 łyzki płatków z amarantusa 
1 łyżka białego sezamu
 1 łyżka słonecznika
 2 łyżeczki żelatyny + 6 łyżek wody
 Skórka z ½ pomarańczy
 4 łyżki syropu klonowego 
2 łyżki oleju kokosowego
 Pestki dyni 10szt
 6 orzechów laskowych 

Komentarze