Gofry













Składniki

mąka tortowa 2 szkl

mleko 2 % 1 szkl
jaja 2 szt
olej 6 łyżek
cukier waniliowy 30 g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka z kopką
cukier puder 2 łyżki
Sposób przygotowania
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywno.
Mąkę, mleko, żółtka cukry oba, proszek, olej mieszamy osobno w misce tak by się to połączyło, na koniec dodajemy ubite białka delikatnie mieszamy.

Gofrownicę ustawiamy na najwyższy poziom ja mam 6 i czekamy aż się nagrzeje, następnie sylikonowym pedzlem smarujemy środek maszyny i wlewamy ciasto, tak by było zakryte dno, zamykamy i nie otwieramy przez 3-4 min. po tym czasie sprawdzamy czy są już zrumienione jeśli tak, wyciągamy i studzimy na kratce będą w tedy chrupiące.
Z tej porcji wychodzi 6-8 gofrów
Zarządzaj

Komentarze