Babka czekoladowa wilgotna























Babka czekoladowa
 Składniki
CIASTO :

    jaja 3 szt
    mąka 1 szkl tortowa
    cukier puder 3/4 szkl
    masło 120 g
    jogurt grecki 130 g
    kakao 3 łyzki
    soda oczyszczona 1/2 łyżeczki
    proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
    czekolada mleczna 100 g dowolna
    dżem 1 łyżka dowolny u mnie malinowy

CIASTO ;
Masło ucieramy do białości z cukrem , następnie wbijamy jaja i na wolnych obrotach ucieramy, masa może się rozwarstwiać.
Następnie dodajemy mąkę z proszkiem, sodą, kakao i mieszamy na wolnych obrotach.
Teraz czas na jogurt i dżem. Wymieszać .Przełożyć do foremki u mnie średnica 26cm, na wierzch dodać pokruszoną czekoladę, lekko wygładzić łyżką,  ciasto, pieczemy ok 45min. w tem 180st ale to zależy od piekarnika, po 40 min sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto się łapie jeszcze, jeśli patyczek jest suchy, ciasto jest upieczone.
Wystarczy posypać cukrem, można tez zrobić lukier lub polewę.





Komentarze