1 Słoik sosu uniwersalnego Łowicz jasnego
100g sera żółtego gouda
200g sera gorgonzola
2 łyżki natki pietruszki
1 łyżeczka masła klarowanego
3 szalotki
250g brzuszków z dorsza lub filetów
300g makaronu ryżowego lub zwykłego wstążki
Sól, pieprz do smaku
2 szczypty suszonej lawendy
2 szczypty suszonych kwiatów nasturcji
Szalotkę kroimy drobno, przesmażamy na maśle, dodajemy sos jasny Łowicz, pokruszoną gorgonzolę, starty ser żółty, natkę poszatkowaną, mieszamy czekamy aż się całość połączy.
Brzuszki dorsza kroimy na małe kawałki, dodajemy do sosu, całość podgrzewamy na wolnym ogniu ok 5-7min, tak by ryba była uduszona.Całość doprawiamy solą, pieprzem i suszonymi kwiatami.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i dodajemy do sosu, całość podajemy na małych patelniach.Wygląda to swojsko, prosto, a jednak danie jest wyszukane i smaczne.
Komentarze
Prześlij komentarz