Składniki
CIASTO :-
drożdże świeże 2/3 opakowania 100g czyli większe pół
-
margaryna 1 szt
-
żółtka 3 szt.
-
jogurt grecki 3 łyżki
-
cukier 3 łyżki
-
mąka tortowa 550 g/ok. może więcej typ 500
-
wanilia 1/2 laskaMASA:
-
budyń śmietankowy 1 opakowanie
-
margaryna 1 szt. 250g
-
cukier puder 1 szkl.
-
2 ciastka Lusette capucino i czekoladowe
-
wanilia 1/2 szt.
-
-
Ciasto wygląda prawie jak kruche, ale będzie wspaniałe takie listkowane, żeby osiągnąć taki efekt, należy po wyrobieniu, rozwałkować go 3-4 razy na stolnicy na prostokąt, nie jakoś dokładnie, poprostu by było płaskie, złożyć do środka tworząc maleńki kwadracik, po czym znów rozwałkować.
Ciasto wałkujemy na cienki placek mniej niż 5mm bo rurki wyjdą zgrabne, jeśli będzie grube ciasto wyjdą wielkie rury :D Paski dobrze mieć na 3cm by nawijając na foremki, mogły swobodnie na siebie zachodzić, zwijamy ciasno, dociskając każdą warstwę.
Tak przygotowane pieczemy ok 20 min w tem 180st do zrumienienia się,
ściągamy gorące z foremek, gdy ostygną połamią się, układamy na kratce
by ostygły, one na początku są mięciutkie potem zrobią się twarde i
kruche.Z tej porcji wyszło 24 szt. dużych rurek.
MASA :
Budyń gotujemy w 250ml mleka, powinien być dość gęsty, studzimy.
Ciastka ścieramy na małych oczkach tarki do warzyw i łączymy z masą.
Następnie bierzemy rękaw cukierniczy, końcówkę dośc szeroką by nasze ciasteczka nie zapychały tylki dekoracyjnej i napełniamy każdą rurkę kremem z obu stron, tak łatwiej nabić ją całą w środku.
Schładzamy, najlepsze na drugi dzień.

Komentarze
Prześlij komentarz