Składniki
-
bulion warzywny 1.5 L
-
ziemniaki 2 szt
-
cebula 1 szt
-
kukurydza 200 g mrożona
-
cukinia 1 szt / może być mrożona
-
papryka żółta 1 szt
-
sól do smaku 1/2 łyżeczki
-
kminek mielony 1/2 łyżeczki
-
pieprz biały Prymat 1/2 łyżeczki
-
cukier 1 łyżeczka
Paprykę kroimy na pół i pieczemy w piekarniku, gdy stanie się lekko czarna wyjmujemy, zawijamy w folię aluminiową, gdy przestygnie ściągamy skórkę, a paprykę blendujemy.
Do garnka wlewamy bulion, obrane i pokrojone na mniejsze kawałki warzywa, dodajemy przyprawy i gotujemy ok 20 min.
Po tym czasie, całość blendujemy, na koniec dodajemy paprykę, sprawdzamy czy nie brakuje soli, podajemy.
Taka słoneczna zupa jest idealna na tę szaro-burą pogodę :-)
OdpowiedzUsuń