Zupa krem z żółtych warzyw



Składniki

  • bulion warzywny 1.5 L
  • ziemniaki 2 szt
  • cebula 1 szt
  • kukurydza 200 g mrożona
  • cukinia 1 szt / może być mrożona
  • papryka żółta 1 szt
  • sól do smaku 1/2 łyżeczki
  • kminek mielony 1/2 łyżeczki
  • pieprz biały Prymat 1/2 łyżeczki
  • cukier 1 łyżeczka


 Paprykę kroimy na pół i pieczemy w piekarniku, gdy stanie się lekko czarna wyjmujemy, zawijamy w folię aluminiową, gdy przestygnie ściągamy skórkę, a paprykę blendujemy.

Do garnka wlewamy bulion, obrane i pokrojone na mniejsze kawałki warzywa, dodajemy przyprawy i gotujemy ok 20 min.

Po tym czasie, całość blendujemy, na koniec dodajemy paprykę, sprawdzamy czy nie brakuje soli, podajemy.




Komentarze

  1. Taka słoneczna zupa jest idealna na tę szaro-burą pogodę :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz