Ziemniaki z fasolką i jajkiem przepiorczym w koszulce




























Składniki

  • fasolka szparagowa 3 garście
  • ziemniaki ugotowane 4 szt
  • jajka przepiórcze 2 szt
  • masło klarowane 1 łyżka
  • bułka tarta 1 łyżka
  • sól himalajska 3 szczypta do smaku
  • pieprz czarny mielony 3 szczypty
  • cukier 1/2 łyżeczki

Ziemniaki z dnia poprzedniego ugotowana tłuczemy i przysmażamy na suchej teflonowej patelni.

Fasolkę gotujemy w osolonej i osłodzonej wodzie a"ldente, odcedzamy, studzimy i wrzucamy na patelnię na masło klarowane z odrobiną bułki tartej, przesmażamy ok 5-7min.

Wodę na jajko gotujemy z octem i solą, gdy zacznie wrzeć, wrzucamy jajko, wcześniej rozbite do szklaneczki, mieszamy tworząc wir i gotujemy ok 2min, bo przepiórcze są bardzo malutkie.

Ziemniaki wykładamy na talerz, u mnie foremka w kształcie serca, taka do ciasteczek, na ziemniaki dajemy fasolkę, a na koniec jajeczko, całość oprószamy solą i pieprzem i podajemy.

Komentarze