Tiramisu






Składniki

  • biszkopty podłużne 1 opak 24szt
  • serek mascarpone 250 g
  • śmietana kremówka 200 g 36%
  • cukier puder 3 łyżki
  • kawa rozpuszczalna 3 łyżki
  • amaretto 50 ml
  • woda 400 ml
  • kakao do posypania 3 łyżki
  • żółtka 2 szt


Kawę zalewamy wrzątkiem i likierem, lekko studzimy, po czym moczymy w niej biszkopty, z każdej strony po 2-3sekundy i układamy na deseczce jedne na drugich, jeśli zostanie kawy łyżką polewamy stosik biszkoptów, schładzamy je wkładając do lodówki lub zamrażarki na 10 min. Muszą być zimne, by się masa nie rozpuszczała. Najlepiej zrobić to kilka godzin wcześniej.

Żółtka ucieramy z 2 łyżkami cukru w kąpieli wodnej, aż będą jaśniutkie, następnie wkładamy miseczkę do chłodnej wody, by masa ostygła.
Do zimnych żółtek dodajemy serek, tylko miksujemy by się masy połączyły.

Kremówkę ubijamy na sztywno z łyżką cukru, dodajemy do masy jajecznej, całość tylko mieszamy do połączenia. Przekładamy do rękawa cukierniczego.

Na dużej desce układamy sobie w odstępach po 2 biszkopty koło siebie, da nam takie wykorzystanie 8 porcji, na te dwa biszkopty wyciskamy porcję kremu, układamy na nim 1 biszkopt na środku i znów porcja kremu, całość osypujemy kakao tuż przed podaniem, bo inaczej kakao zawilgnie i straci puszysty wygląd.





Komentarze

Prześlij komentarz