Składniki
PLACKI ;-
ziemniaki 1 kg
-
jajka 2 szt
-
cebula biała 1 szt duża
-
mąka 3-4 łyżki typ 500
-
olej do smażenia
-
sól 1 łyżeczka
-
pieprz czarny mielony 1/2 łyzeczki
-
grzyby leśne 3 garście
-
masło klarowane 2 łyżki
-
bulion warzywny 500 ml
-
cebula biała 1 szt
-
sól do smaku 1/2 łyżeczki
-
pieprz czarny mielony 1/3 łyżeczki
-
zioła prowansalskie 2 szczypty
-
kolendra mielona 3 szczypty
-
śmietana 18 proc 3 łyżki + mąka 1 łyżeczka typ500
-
koperek Prymat 1 łyżka
SOS;
Grzyby u mnie suszone więc należy je wcześniej namoczyć ok 2h.
Do garnka dajemy masło, poszatkowaną cebulę, pokrojone grzyby i smażymy ok 6-8 min.
Następnie dodajemy przyprawy, zalewamy bulionem, dusimy ok 20 min.
Na koniec dodajemy pokrojony koper, śmietanę wymieszaną z mąką, to nam zagęści sos, jeśli jest za rzadki, można go troszkę odparować.
PLACKI ;
Ziemniaki obieramy, ścieramy na bardzo małych oczkach, cebulę szatkujemy na dużych oczkach, całośc przekładamy na sitko, stawiamy nad miską i czekamy aż soki odciekną, następnie wodę wylewamy, a ziemniaki przekładamy do miski z pozostałą skrobią, dodajemy jaja, mąkę, przyprawy i mieszamy, smażymy placki na złoto.
Komentarze
Prześlij komentarz