Placki ziemniaczane z sosem grzybowym




Składniki

PLACKI ;
  • ziemniaki 1 kg
  • jajka 2 szt
  • cebula biała 1 szt duża
  • mąka 3-4  łyżki typ 500
  • olej do smażenia
  • sól 1 łyżeczka
  • pieprz czarny mielony 1/2 łyzeczki
SOS;
  • grzyby leśne 3 garście
  • masło klarowane 2 łyżki
  • bulion warzywny 500 ml
  • cebula biała 1 szt
  • sól do smaku 1/2 łyżeczki
  • pieprz czarny mielony 1/3 łyżeczki
  • zioła prowansalskie 2 szczypty
  • kolendra mielona 3 szczypty
  • śmietana 18 proc 3 łyżki + mąka 1 łyżeczka typ500
  • koperek Prymat 1 łyżka



 SOS;
Grzyby u mnie suszone więc należy je wcześniej namoczyć ok 2h.
Do garnka dajemy masło, poszatkowaną cebulę, pokrojone grzyby i smażymy ok 6-8 min.
Następnie dodajemy przyprawy, zalewamy bulionem, dusimy ok 20 min.

Na koniec dodajemy pokrojony koper, śmietanę wymieszaną z mąką, to nam zagęści sos, jeśli jest za rzadki, można go troszkę odparować.


PLACKI ;
Ziemniaki obieramy, ścieramy na bardzo małych oczkach, cebulę szatkujemy na dużych oczkach, całośc przekładamy na sitko, stawiamy nad miską i czekamy aż soki odciekną, następnie wodę wylewamy, a ziemniaki przekładamy do miski z pozostałą skrobią, dodajemy jaja, mąkę, przyprawy i mieszamy, smażymy placki na złoto. 





Komentarze