Piernik z powidłami i czekoladą











Składniki

  • jaja 4 szt
  • margaryna 1 szt
  • miód prawdziwy 400 g
  • kakao 2 łyżki
  • soda oczyszczona 2 płaskie łyżeczki
  • przyprawa do piernika 30 g
  • cukier 1/3 szkl
  • mąka pszenna 1 kg może więcej
  • powidła śliwkowe 1 słoik 400g
  • czekolada mleczna 3 tabliczki
 Do garnka wkładamy margarynę, topimy ją razem z miodem, moze być już z cukrzony jak u mnie bo to nie przeszkadza. Studzimy.

Do dużej misy wsypujemy pozostałe składniki, zimny miód  i całość wyrabiamy na gładkie ciasto, wstawiamy do lodówki i tak moze leżeć nawet miesiąc.


Następnie wałkujemy na placek ok 1.5-2cm i kroimy na jednakowe prostokąty, lub pieczemy 3 szt w małej foremce, każdą po ok 15-20 min w temp. 180st.


Piernik przekładamy powidłami, można dać grubo, cienko, jak kto lubi, składamy.

Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej, czyli w miseczce, nad garnkiem z gorącą wodą, polewamy piernik, ja zrobiłam fale widelcem, kilka razy podczas gdy czekolada zastygała i wkładamy do lodówki.

Tak może leżeć bardzo długo, im dłużej tym smaczniejszy, mój jeszcze od świąt czyli już prawie miesiąc siedzi sobie i jak mamy ochotę to go kroimy, ważne by był szczelnie zamknięty, bo chłonie zapachy, a to może zepsuć jego smak.












Komentarze

  1. Mimo, że święta już dawno za nami, ja nie pogardziłabym jeszcze piernikiem:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz