Składniki
-
udka kurczaka 3 szt
-
cebula czerwona 1 szt
-
papryka czerwona 1/4 szt
-
czosnek 1 ząbek
-
natka pietruszki 1 łyżka
-
kminek mielony 1/3 łyżeczki
-
sól do smaku 1/3 łyzeczki
-
zioła prowansalskie 3 szczypty
-
kolendra mielona 1/3 łyżeczki
-
pieprz czarny mielony 3 szczypty
-
papryka ostra mielona 3 szczypty
-
olej rzepakowy 4 łyżki
-
koper świeży 1 gałązka
Udka myjemy, oczyszczamy, usuwamy delikatnie skórę.
Z kości odcinamy mięso, mielimy w maszynce do mięsa.
Do zmielonego mięsa dodajemy poszatkowaną cebulę, paprykę, natkę, oraz przyprawy i czosnek, całość mieszamy.
Do skór z udek, wkładamy mięso, miejsca łączeń spinamy wykałaczką, bądż nićmi.
Do naczynia żaroodpornego wlewamy olej,1/3 szklanki wody, dodajemy koper, u mnie jeszcze resztka papryki i cebuli, bo zalegała w lodówce, wstawiamy do piekarnika do 200st i pieczemy ok 45min. skórka ma być chrupiąca, a samo mięso bez kości upiecze się bardzo szybko, powstałymi sokami, należy od czasu do czasu polewać mięso.
Komentarze
Prześlij komentarz