Składniki
SOS:-
makaron 200 g
-
masło 2 łyżki
-
wino białe wytrawne 100 ml
-
mleko 100 ml
-
mąka pszenna 2 łyzki
-
szalotka 2 szt
-
sól 4 szczypty
-
gałka muszkatołowa mielona 2 szczypty
-
pieprz 4 szczypty do smaku
-
filet z dorsza 200 g
-
sól 3 szczypty
-
pieprz kolorowy ziarnisty 4 szczypty
Makaron gotujemy w osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu.
Rybę kroimy na małe kawałki ok 5cm i doprawiamy.
Do garnka wkładamy masło, gdy się rozpuści, dodajemy poszatkowaną szalotkę, przyprawy, mąkę, i robimy coś a;la zasmażka, lekko rumienimy, cały czas mieszając.
Teraz wlewamy wino i mleko, doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając, jeśli jest za gęste, dolewamy i wina i mleka, bo to zależy w dużej mierze od mąki - jej rodzaju, całośc ma mieć płynną konsystencję, teraz blendujemy, na gładką masę, wkładamy do sosu surową rybę i dusimy ok 7min.
Makaron odcedzamy, przekładamy na talerze i polewamy sosem z rybą. dekorujemy natką.
Komentarze
Prześlij komentarz