Makaron z dorszem w białym sosie




Składniki

SOS:
  • makaron 200 g
  • masło 2 łyżki
  • wino białe wytrawne 100 ml
  • mleko 100 ml
  • mąka pszenna 2 łyzki
  • szalotka 2 szt
  • sól 4 szczypty
  • gałka muszkatołowa mielona 2 szczypty
  • pieprz 4 szczypty do smaku
RYBA :
  • filet z dorsza 200 g
  • sól 3 szczypty
  • pieprz kolorowy ziarnisty 4 szczypty

Makaron gotujemy w osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu.

Rybę kroimy na małe kawałki ok 5cm i doprawiamy.

Do garnka wkładamy masło, gdy się rozpuści, dodajemy poszatkowaną szalotkę, przyprawy, mąkę, i robimy coś a;la zasmażka, lekko rumienimy, cały czas mieszając.

Teraz wlewamy wino i mleko, doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając, jeśli jest za gęste, dolewamy i wina i mleka, bo to zależy w dużej mierze od mąki - jej rodzaju, całośc ma mieć płynną konsystencję, teraz blendujemy, na gładką masę, wkładamy do sosu surową rybę i dusimy ok 7min.

Makaron odcedzamy, przekładamy na talerze i polewamy sosem z rybą. dekorujemy natką. 



Komentarze