Kruche miodowe babeczki z kremem czekoladowo orzechowym




 CIASTO ;
  • margaryna 1/2 szt
  • mąka 250 g
  • jajka 1 szt
  • miód 3 łyżki
  • jogurt grecki 1 łyżka
CZEKOLADOWE NADZIENIE ;
  • śmietana 30 % 250 g
  • czekolada gorzka 1 tabliczka
  • orzechy laskowe 5 łyżek
BITA ŚMIETANA
  • śmietana kremówka 600 ml
  • cukier 2 łyżki
  • czekolada gorzka 1/2 szt do dekoracji + kawa


CIASTO ;

Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto, i wylepiamy malutkie foremki, pieczemy ok 15 min w 180st do zrumienienia się, studzimy.

MASA CZEKOLADOWA ;

Podgrzewamy śmietankę, nie gotujemy, dodajemy czekoladę i mieszamy, aż się rozpuści, następnie wsypujemy drobno posiekane orzechy laskowe, mieszamy i studzimy, zimną masą napełniamy babeczki, wstawiamy do lodówki by stężało całkowicie, trwa to troszkę długo.

BITA ŚMIETANA ;
Śmietanę ubijamy na sztywno z odrobiną cukru, przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy babeczki, wierzch osypujemy czekoladą i kawą w ziarnach. 







Komentarze