Filet z kurczaka w chrupiącej panierce






Składniki

MIĘSO;
  • filet z kurczaka 2 szt małe
  • chili 1 łyżeczka
  • sól do smaku 1 łyżeczka
  • zioła prowansalskie 1 łyżeczka
PANIERKA ;
  • jaja 2 szt
  • mąka pszenna 2 szkl
  • sól do smaku 1 łyżeczka
  • pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki
  • olej do smażenia 1 L


Filety kroimy w poprzek na cienkie plastry, potem jeszcze na mniejsze, na końcu je lekko rozbijamy, całość solidnie doprawiamy.
Pianę ubijamy na sztywno, następnie do ubitej dodajemy żółtka, miksujemy tylko już do połączenia się składników.
Doprawiamy i masę jajeczną i mąkę by było wszystko smaczne.
Każdą porcję mięsa maczamy w jajku a potem w mące mocno ugniatając.
Smażymy na głębokim rozgrzanym tłuszczu.








Komentarze