Składniki
-
skrzydełka kurczaka 6 szt
-
sól himalajska 1/2 łyżeczki
-
papryczka chilli 4 szczypty mielonej suszonej
-
kolendra 4 szczypty
-
papryczki jalapeno 4 szczypty płatków
-
olej rzepakowy 2 łyżki
-
wino białe wytrawne 100 ml
-
marchew 2 szt
-
pasternak 1 szt
-
cukinia 1 szt
-
cebula 1 szt
-
olej rzepakowy 2 łyżki
-
miód 1 łyżeczka
-
sól do smaku 4 szczypty
-
pieprz 4 szczypty
Sposób przygotowania
Skrzydełka kroimy na 3 części lotki zostawiamy do rosołu, mięso przyprawiamy podanymi przyprawami i zostawiamy na 30 min.
Na patelnię wlewamy olej i na rozgrzany kładziemy mięso, obsmażamy z każdej strony, po czym zalewamy winem i dusimy aż do miękkości i odparowania całego płynu.
Warzywa obieramy obieraczką na ładne paseczki, cebulę kroimy w piórka ,następnie wrzucamy do garnka na rozgrzany olej i przesmażamy, dodajemy miód, przyprawy, podlewamy odrobina wody, dusimy na wolnym ogniu, ok 7 min, aż cały płyn odparuje.
Skrzydełka podajemy z duszonymi warzywami.
Komentarze
Prześlij komentarz