Skrzydełka na ostro z warzywami











Składniki

  • skrzydełka kurczaka 6 szt
  • sól himalajska 1/2 łyżeczki
  • papryczka chilli 4 szczypty mielonej suszonej
  • kolendra 4 szczypty
  • papryczki jalapeno 4 szczypty płatków
  • olej rzepakowy 2 łyżki
  • wino białe wytrawne 100 ml
  • marchew 2 szt
  • pasternak 1 szt
  • cukinia 1 szt
  • cebula 1 szt
  • olej rzepakowy 2 łyżki
  • miód 1 łyżeczka
  • sól do smaku 4 szczypty
  • pieprz 4 szczypty 
     
     
     

    Sposób przygotowania

    Skrzydełka kroimy na 3 części lotki zostawiamy do rosołu, mięso przyprawiamy podanymi przyprawami i zostawiamy na 30 min.
    Na patelnię wlewamy olej i na rozgrzany kładziemy mięso, obsmażamy z każdej strony, po czym zalewamy winem i dusimy aż do miękkości i odparowania całego płynu.

    Warzywa obieramy obieraczką na ładne paseczki, cebulę kroimy w piórka ,następnie wrzucamy do garnka na rozgrzany olej i przesmażamy, dodajemy miód, przyprawy, podlewamy odrobina wody, dusimy na wolnym ogniu, ok 7 min, aż cały płyn odparuje.

    Skrzydełka podajemy z duszonymi warzywami. 



Komentarze